Délibáb

 

Egyik lépést tesszük a másik után, és azt hisszük, jó irányba megyünk. Egy stabil, fix pontot követünk a horizonton. Szárazabb környéken ez veszélyes. Arról, amit biztonságos oázisnak látunk messziről, arról hamar kiderülhet, hogy csak délibáb.
Az iskolában még könnyen gondoljuk gyerekjátéknak, ami később, mikor valósággá válik, az életben maradást jelentheti. Elsumákolni a feladatokat, nem nagy kockázat. Még. Mert a tét ekkor még kisebb. De amint érettségi után átlépjük azt a küszöböt, ami az iskolát választja el a nagyvilágtól, minden döntésünk súlyosabbá válik. Az, amit szeretnénk, nem mindig egyezik meg azzal, ami segít megfelelni, életben maradni. Amikor először kérdezik meg egy nyolcadikos diáktól, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz, ő az álmaiban keresi a választ. Sportoló, tudós, színész, orvos. Esetleg választ egy olyan szakmát, amit mindenki más. Közgazdász, ügyvéd, vagy mint a padtársam: informatikus. Ilyenkor az ember fia előrelátó, több helyre is beadja a jelentkezését, végül informatikus lesz, mint minden második társa. Majd négy év elteltével arra gondol: miért pont informatikus? Mert akkor a számítógép is olyan újdonság volt, olyan jövőszerű, mint a filmekben az űrhajók.
Vajon mihez kezd egy informatikus a sivatagban? Hogyan éli túl? Főleg úgy, hogy egy ideje már nem is akar informatikus lenni. Egyre kevesebb víz van nála, a kutak pedig kiszáradóban vannak, ráadásul a közelben egy sincs. Egy informatikus, ha megfosztod a számítógépétől, elveszíti kiváltságát. Kivéve, ha rájön, hogy nem volt mindig az, és hogy ez csak egy papír. Nem határozhatja meg a túlélési esélyeit. Hiszen olyan sokan is vannak. Ilyenkor végig tudja gondolni, mi lehetett volna, ha nem informatikus. Micsoda?! Festő, netán író, költő? Hát nem tudod, hogy a művészet mindig szomjan hal? A sivatagban a művész is olyan, mint bárki más, kivéve, hogy senki sem érti. Egyet tanácsolhatok az ilyen sivatagban bóklászó informatikusoknak, akik titokban festők szeretnének lenni. Legyen hited az álmaidban, a vágyaidban, légy szuperhős, ami kiskorodban akartál lenni, és mentsd meg magad!

 

 

Szerző: prime  2009.04.17. 15:15 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szofesto.blog.hu/api/trackback/id/tr11070957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása